СТАТТІ І АНАЛІТИКА

Зміни кількості закладів в Україні під час війни

Компанія Poster опубліковала власне дослідження зміни кількості закладів в Україні з грудня 2021 року до квітня 2024 року.

Свої аналітичні оцінки компанія надала у телеграм-каналі “Реве та стогне ресторатор”.

Також, було визначено, що “дані у досліджені – це не скільки закладів відкрилося на Poster, а загальна статистика по ринку, акумулювана з різних відкритих джерел”.

За даними дослідження позитивну динаміку за кількістю закладів в Україні демострують два умовних формати – “Кав’ярня” (+35%) та “Фастфуд” (+15%).

Усі інші формати, за даними Poster, демонструють скорочення кількості закладів, з найбільш суттєвим скороченням форматів “Кальян” (-35%), “Кондитерська” (-34%) та “Бар” (-32%).

Найменше просідання з форматів – зазнали “Пекарні” (-9%), показники зменшення кількості яких – є найменші у порівняні з іншими форматами.

Розуміємо, що для можливості проведення умовної оцінки “тренд-формату” (у данному випадку – навпаки), наведенні дані використовувати не зовсім коректно. Релевантність даних можливо розглядати тільки у схожих за умовами регіонах та відповідному попиту цільових аудиторій, які там присутні.

За рахунок “усереднення” показників, ми будемо мати продовження діяльності та відриття нових закладів у демократичному та “бюджетному” форматі для регіонів з більш активними бойовими діями (Сумщина, Харківщина, Херсонщина, Запоріжжя, Миколаївщина) і значно більшу кількість працюючих та нових ресторанних форматів у Києві, Львові, Західній та Центральної Україні.

Це, загалом зрозуміло – великі фінансові ризики спонукають Власників бізнесу до суттевого зменшення інвестицій і розгляду можливих, саме на цей час, фінансових моделей та форматів закладів.

Незважаючи на усе, сфера гостинності живе, працює, підтримує країну і ЗСУ та приймає гостей.

Бережить себе. Усе буде Україна.

Усі фото та відеоматеріали отримані з відкритих публічних джерел, представлені виключно в ознайомлювальних цілях та належать їх Власникам