Родіон Єрошек, CEO та співзасновник Poster, публікує підсумки ресторанного ринку в Україні за перше півріччя 2024 року.
Матеріали були опубліковані в телеграм-каналі “Реве та стогне ресторатор”.
Як зазначається з дослідження – виручка та середній чек закладів зростають внаслідок підняття цін, але відвідуваність сповільнилася в останні місяці.
Головні цифри та виводи:
- Виручка закладів громадського харчування показала зростання на 16% в I півріччі 2024 року у порівнянні з I півріччям 2023 року.
- Середній чек закладів за півроку зріс на 13% до 148 грн у порівнянні із тогорічним показником. Зростання середнього чеку – внаслідок підняття цін. Ресторатори вимушені підіймати ціни через зростання витрат на комунальні платежі, зарплати персоналу й генерацію електрики. Більшість з підприємців закупили чи орендують генератори, частина дивиться в бік сонячних панелей. Є й ті, хто розглядає закупку напівготових продуктів, які значно скорочують час приготування у закладі.
- У лютому-квітні відвідуваність закладів харчування зростала, але вже у травні-червні обвалилася. Серед можливих причин – економічна невизначеність та посилення мобілізації. Однак загальна цифра півріччя виявилась позитивною: +2% за I півріччя 2024-го.
- Проте складні обставини, в яких вимушені працювати заклади зараз, не зупиняють ринок. У I півріччі 2024 року за ресторанними КВЕДами вже зареєструвалося 7617 ФОП та ТОВ, що на 3% більше, ніж за такий же період торік.
Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта — 8500 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України.
Усі фото та відеоматеріали отримані з відкритих публічних джерел, представлені виключно в ознайомлювальних цілях та належать їх Власникам