СТАТТІ І АНАЛІТИКА

Битва трендів 2025

Тенденції різних стилів споживання їжі та напоїв йдуть завжди поруч, оскільки різне ставлення до стилів харчування змагається за власну перевагу. Отже, які тренди споживання будуть переможцями у наступному 2025 року?

Тенденції у світі їжі та напоїв стають дедалі потужнішими – від догляду за здоров’ям кишечника до комфортної їжі. Але що відбувається, коли тренди починають конкурувати між собою? Чи може вийти переможцем тільки один з них, або можливо, на ринку є місце для обох тенденцій? Про глобальну битву трендів у 2025 році пише FoodNavigator.

Бодіпозитив проти втрати ваги

Так дійсно, це дві дуже різні тенденції, але той факт, що вони існують на протилежних кінцях спектру та виявляються однаково потужними, є цікавим і незвичайним.

По-перше, спостерігається поступовий рух бодіпозитиву. Цей тренд набирає популярності в усьому світі вже більше десяти років, також й завдяки публікації книг, у тому рахунку «Більше ніж тіло» Лексі та Ліндсі Кайт і «Позитивна сила тіла» Меган Джейн Креб, які пропагують прийняття будь яких форм і розмірів.

Появу та успіх “Бодіпозитиву” визнали як пряму відмову від індустрії схуднення та часто зайвих проблем, пов’язаних з нею. Це мало великий вплив на індустрію харчових продуктів і напоїв, оскільки бренди адаптувалися до нових “рухів” та сприйняття про вагу.

«З огляду на те, що інклюзивність, бодіпозитив і обізнаність – це порядок дня, споживачі хочуть, щоб бренди уникали випробуваного шляху демонстрації краси та досконалості», – сказав представник Mintel.

«Прийняття всіх типів тіла та шкіри точно покладе кінець зайвим стандартам краси, на які наголошують бренди. Комунікації бренду повинні розвиватися, щоб показувати реалістичне зображення краси та тіла, а не покладатися на Photoshop, таким чином роблячи його більш актуальним для загальної аудиторії».

Однак, індустрія схуднення навряд чи довго залишатиметься в тіні і повертається, гучно заявлючи про себе. Можливо, ви не чули про ліки GLP-1, але вже доволі відомі Ozempic і Wegovy. Ці препарати для схуднення увірвалися на ринок і у свідомість споживачів, маючи великий вплив на їжу та напої, оскільки бренди швидко працюють над виробництвом продуктів , які доповнюють новий стиль харчування.

Раніше цього року, гігант харчових продуктів і напоїв Nestlé оголосив, що запускає нову лінію продуктів з високим вмістом клітковини та протеїнів, спеціально призначених для використання в якості «супутника» для користувачів препаратів для схуднення GLP1.

Асортимент заморожених страв під назвою Vital Pursuit «вирівняний за порціями», щоб відобразити
знижений апетит користувачів, має високий вміст білка та містить вітамін А, калій, кальцій або залізо. Є також варіанти без глютену та деякі продукти, готові для обсмаження у фритюрниці. Одним словом, рух за втрату ваги повернувся та просувається.

Елітність проти простоти та “сільського стилю”

Коли справа доходить до стилів харчування, споживачів також тягне у двох дуже різних напрямків. Спочатку до занепаду елітних продуктів харчування та напоїв.

Незважаючи на те, що криза вартості життя все ще сильно впливає на поведінку споживачів, але вона почала послаблюватися, що призвело до збільшення кількості споживачів, які обирають більш елеітні та дорогі продукти харчування та напої.

«Сьогодні споживачі витрачають більше своїх доходів на оздоровлення, гостинність і харчування», – розповідає аналітик харчових тенденцій Taste Tomorrow.

І хоча споживачі починають витрачати більше, оскільки криза вартості життя послаблюється, схоже, що тенденція розкішної їжі знову з’являється вже деякий час і, можливо, фактично стабільно зростає через економічну кризу. Причина цього полягає в тому, що у важкі часи споживачі знаходять розраду в доступних “забаганках”.

«Ринок елітних продуктів харчування продемонстрував надзвичайну здатність пристосовуватися протягом багатьох років особливо під час економічних спадів», – розповідає для FoodNavigator, Девід Фолкнер, директор з питань харчування та напоїв компанії Mintel, що системно аналізує ринок.

«Це не дивно, оскільки споживачі, зазвичай, шукають невеликих, доступних задоволень у ці важкі часи, а їжа та напої є ідеальним варіантом».

Однак різко контрастує з цим тенденція “сільської кухні”, яка швидко розвивається.

Тенденція сільського харчування виникла слідом за подібними тенденціями, включно з тенденцією комфортної їжі, і приносить із собою повернення до більш простих, необроблених продуктів.

«Сільські продукти набувають популярності – від сирів ручної роботи та невеликих партій спиртних напоїв до автентичної закваски», сказав представник виробника продуктів харчування Tip Top Foodservice.

Як і у випадку з комфортною їжею, схоже, що сільська їжа, яка включає супи, запіканки та випічку з макаронами, набуває популярності, оскільки споживачі прагнуть стабільності в невизначені часи, які почалися з глобальної пандемії.

«Пандемія мала величезний вплив на харчові звички», — сказав Чарльз Редферн, засновник виробника органічних продуктів харчування Organico RealFoods. «Це був час, коли було дуже мало що можливо було робити, що змусило багато домогосподарств переглянути свої книги рецептів і готувати з нуля. І ці страви, очевидно, були більш простими та домашніми».

Це також сприяє зростанню тенденції здорового стилю життя, оскільки багато споживачів асоціюють готові страви з ультраобробкою, яка викликала негативну відгуки у споживачів в останні місяці.

«Рустичні стилі та масивні текстури часто використовуються для передачі «мінімально оброблених» продуктів», – розповідає прес-секретар компанії Mint, яка займається аналізом ринку.

«Продукти, які можливо показати з більш цілісними інгредієнтами, таких як насіння, цільні зерна або інші цільні продукти, викликають більш здорове сприйняття».

Рослинне проти тваринного

Незважаючи на останні виклики, тенденція рослинного харчування процвітає, за даним платформи аналізу даних Statista, приблизно 6,62 мільйонів європейців вважають себе веганами.

Причини цього включають негативну асоціацію м’яса та молочних продуктів із жорстоким поводженням з тваринами, шкодою для довкілля та здоров’я.

«Люди просто повинні добре знати про вплив західного стилю споживання на навколишнє середовище», — пояснює депутат від Лейбористської партії Керрі Маккарті. «Деякі люди стануть веганами через стан доров’я, деякі через турботу про добробут тварин, але все більше людей починають дивитися на вплив індустріалізованого сільського господарства та той факт, що ми просто не можемо підтримувати спозивання західного типу”.

Очікується, що населення світу зросте з 6,7 мільярда на даний момент до 9 мільярдів до 2050 року, і навіть якщо ми не отримаємо такого рівнів зростання населення, навіть якщо зростання залишиться на нинішньому рівні, за оцінками, якби всі прийняли західній стиль споживання, нам знадобляться три планети розміром із Землю, щоб підтримувати себе».

Тим часом на протилежному “боці паркану” зростає тваринне м’ясоїдне споживання. Ця тваринна “дієта” набуває все більшої популярності протягом останнього року, а деякі знаменитості, такі як Джо Роган, активно її підтримують.

«Зростання популярності тваринного споживання можна значною мірою пояснити потужним впливом соціальних медіа, зокрема таких платформ, як TikTok, де тенденції можуть швидко поширюватися і де творці контенту можуть краще залучатися до суперечливих або екстремальних поглядів на харчування – пише Кайл Кроулі, експерт з харчування білкового бренду Protein Works.

І той факт, що соціальним мережам приписують появу та зростання “м’ясоїдної дієти”, ймовірно, пояснює причину, чому вона найбільш популярна серед молодих поколінь, зокрема, мілленіалів та покоління Z.

«Ця демографічна група частіше експериментує з стилями споживання та тенденціями для здоров’я, керуючись бажанням отримати швидкі результати та під впливом онлайнспільнот», — пояснює Кроулі. «Однак тренд також набирає популярності серед споживачів середнього віку, особливо тих, хто хоче вирішити проблему контролю ваги або хронічних проблем зі здоров’ям за допомогою дієти».

Екслюзивність проти ностальгії

Запуск виробництва обмежених серій продукції, вже кілька місяців поспіль домінує у сфері розробки нових продуктів. Хоча святкові та пов’язані з цими подіями, вироби зазвичай обмежені, й значно в меншої мірі характерно для продуктів, які не пов’язані з особливими випадками.

Деякі з багатьох нещодавніх прикладів включають New York Bakery Co Limited Edition Sweet Maple Bagels, Tofifee Limited Edition Coconut і Kit Kat Limited Edition Chunky Double Choco. Ця тенденція породжена бажанням брендів створити галас навколо своїх продуктів. Та за рахунок цього підходу, допомагає збільшити продажі продукції, оскільки споживачі поспішають отримати те, що не буде довго у продажу. І ця тенденція особливо сильно впливає на молодих споживачів, зокрема покоління Z.

«Бренд напоїв Prime є чудовим прикладом того, як “маркетинг дефіциту” може стимулювати попит і соціальну приналежність серед молодих споживачів, які бояться не встигнути його отримати», — сказав Джонні Форсайт, старший директор відділу продуктів харчування та напоїв Mintel.

Брендам стає все важче бути поміченими споживачами, оскільки вони борються за увагу на різних платформах, зокрема в соціальних мережах.

«У епоху соціальних медіа, коли важче, ніж будь-коли, подолати цифровий шум і залучити молодих людей, запуск “обмеженої серії” став ще більш важливим для великих брендів», – каже Форсайт.

Але в той час як бренди роблять все можливе, щоб створювати нові та інноваційні продукти, тенденція “ностальгічної їжі” також набирає обертів, оскільки споживачі повертаються до улюбленої їжі з минулого.

Незалежно від того, численні облікові записи Instagram, що показують іграшки, рекламу гаджети минулого, чи подкасти, присвячені футболу минулих років (перегляньте Quickl Kevin, якщо ви ще не зробили цього!) Ностальгія продає.

«Усе старе – нове», – каже представник промислової аналітичної компанії thefoodpeople. «Ретро-страви від 50-х до 80-х років знову в моді – від закусок (коктейлі з креветками, шашлик із гільди
тощо) до основних страв (риба пашот у масляному соусі, м’ясний рулет тощо) до десертів (трайфл, рулети тощо)”.

Тож чому споживачі сприймають смаки минулого?

«Оскільки зараз пропонується така велика кількість сортів і нових смаків, споживачі завжди шукають традиції», – сказав Арайнн Клеланд, директор з продажу Yorkshire Baking Company.

«Незалежно від того, чи це сімейні улюбленні страви, чи смаки та продукти, які викликають ностальгію та містять у собі «класичний» елемент».

Але нинішню тенденцію ностальгії підживлює не лише радість від спогадів. Багато хто вважає, що нещодавні глобальні заворушення та політична невизначеність призвели до того, що споживачі прагнуть до простіших часів.

«У світлі глобальних криз, таких як пандемія, що супроводжується інфляцією, споживачі покладаються на ностальгічні бренди, щоб нагадати собі про хороші часи та отримати впевненість щодо якості та смаку», – каже речник компанії Mintel, що займається аналізом ринку.

«Ностальгія зосереджена на «попередніх роках» та спогадах – до пандемії, та походить від ретроспективного сприйняття цього попереднього періоду як кращого часу для багатьох».

Хто ж з цих чотирьох трендових битв вийде переможцем, ще належить побачити. Будемо спостерігати)

Усі фото та відеоматеріали отримані з відкритих публічних джерел, представлені виключно в ознайомлювальних цілях та належать їх Власникам