Що відбувається у ресторанному ринку України за перше півріччя 2025 року розповідає дослідження від компанії Poster.
За даними опублікованих матеріалів, у за перші шість місяців 2025 року виручка закладів харчування в Україні зросла на 5% порівняно з минулим роком. Ця динаміка зростання відбулася тільки за рахунок підвищення цін продажу, без наявного зростання кількості гостей. Відповідно це зростання обумовлено виключно інфляційними процесами в країні.
Аналізуючи показники закладів у містах, які увійшли до дослідження, найбільшу динаміку продемонстрував Львів – де виручка закладів зросла на 7% порівняно з аналогічним періодом у 2024 році. У розрізі закладів за їх форматами, найкращі показники зростання у суші-закладів, з динамікою у 9%.


Не зважаючи на збільшення виручки, ресторани та кафе по усім регіонам України втратили певну кількість гостей: у I півріччі 2025 року трафік відвідувачив знизився на 9%. Єдиним сегментом, що втримав рівень минулого року, стали суші-заклади. В інших форматах падіння відвідуваності коливалося від 7% до 16%.


За даними звіту, середній чек у закладах України зріс на 17% і тепер становить 171 грн. Найбільше подорожчали бари (+19%, до 476 грн) та кав’ярні (+18%, до 108 грн).
У кафе рахунок зріс до 307 грн (+17%), у ресторанах – до 675 грн (+17%). Середній чек піцерій тепер в середньому 324 грн (+16%), пекарень – 82 грн (+14%), а суші – 670 грн (+12%).
«Цифри показують не те, що українці стали їсти більше чи балувати себе частіше, а те, що улюблена кава чи вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше» – розповідає CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек.


За даними компанії, дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта – 8800 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду дослідження.
Усі представлені матеріали отримані з відкритих публічних джерел, належать компанії Poster й не мають будь-якого комерційного використання.