СТАТЬИ И АНАЛИТИКА

Кафе нового формату: Плати за час – їж безкоштовно

Телеканал UBR, Август 2012 года, Киев

Плати за час – їж безкоштовно. У Києві почали працювати ресторани нового формату. Для клієнтів тут передбачили розваги на будь-який смак .

Денис Паладій, журналіст: «І не важливо що Ви тут робите, п’єте каву, граєте в настольні ігри, або ж просто слухаєте музику, платити доведеться тільки за проведений час».

Одна година, залежно від закладу, обійдеться від 16 до 36 гривень. До цієї вартості включені настільні ігри, перегляд фільмів, читання, музика та їжа. Хоча її й не багато. Є солодощі, бутерброди та гарячі напої. Як для закладу харчування цього замало, але й до класичних ресторанів їх зарахувати важко. Власники так і називають свої дітища – «не кафе». Адже головне завдання тут не нагодувати, а створити гарний настрій.

Юлія Мироненко, співвласник закладу: «Это не формат, это что-то необычное. В принципе это место, где люди себя могут чувствовать как дома, домашняя атмосфера. Тут происходят какой-то досуг, какие-то события, какие-то встречи, какие-то игры, какие-то знакомства. Все это здоровое без алкоголя, курения и в этом наверное и фишка».

Ресторатори ж такі заклади конкурентами не вважають. Кажуть, у них відсутній найголовніший атрибут – вишукана кухня. І якою не була б атмосфера, але клієнти завжди хотітимуть смачно попоїсти. Цікавими вони можуть бути лише для ділових перемовин і то не для всіх.

Анатолій Мошкович, керівник компанії ресторанного консалтингу: «Если не является посылом гастрономическая составляющая, мы с вами просто собрались пообщаться не на территории офиса, здесь возможно, что вот такой формат условно даже может сопоставляться с арендой помещения».

За словами фахівців, це не перший креативний формат столичних закладів харчування. Кажуть: усі вони цікавили клієнтів, доки були новими та модними. Натомість попит на класичні ресторани буде завжди. Попри такий скепсис кафе із погодинною оплатою продовжують з’являтися у місті чи не щомісяця.

Денис Паладій, Андрій Ярковий, UBR.
Ресторанный консалтинг и комплекс «ресторан под ключ»