СТАТТІ І АНАЛІТИКА

Війна і гостинність – продовження. Нові заклади цього літа 2022 року

Ось і літо. По справжньому тепло і навіть іноді, спостерігаючи за щастливими обличчями та гістями, повільно крокуючими літніми вулицями міст, забувається про воздушні тривоги і війну. На жаль, війна ще триває, але життя продовжується і ресторанний ринок живе в унісон з мешканцями міста. Про нові заклади червня та липня у нашому обзорі.

КИЇВ

Центр, Печерськ та Поділ

Почала свою роботу найбільша шоста кавʼярня мережі Takava Coffee-Buffet на вулиці Жилянська, 75 у бізнес-центрі «Євразія». Раніше у цьому приміщенні працював заклад Moon Rabbits.

Новий ресторан італійської кухні Gustoso відкрили на вулиці Софіївська, 14. Перед цим, в цьому приміщенні працював ресторан Carpaccio.

Інтер’єр закладу як і раніше, виконані в італійському стилі, з картинами художника Євгена Клименка.

У приміщені агентства «Чорнобиль тур» (Chernobyl Tour) на Андріївському узвозі, 11 відкрили кав’ярню Chornobyl Coffee. Кафе пропонує звичні кавові, гарячі та холодні напої. Пропонують напої на коров’ячому, безлактозному, банановому молоці та з різними сиропами.

Нову мережеву «Мʼясторію» у форматі Meat Bar відкрили на вулиці Володимирській, 18/2, в районі Софійській площі. Раніше у цьому приміщенні працювала кав’ярня BaoBab.

Формат закладу – це їжа на виніс або швидке обслуговування на місці, без офіціатів з готовими стравами й напоями. У меню томлене мʼясо, гарніри, мʼясні бокси, бургери та шашлик.

Нова кав’ярня Espressoholic відкрилась на Подолі, на вулиці Оленівській, 12. Це друга локація мережі, перший заклад відкрився на вулиці Хорева.

Крім кави у закладі пропонують десерти: брауні, чизкейк, тарти, печиво, гранолу, несолодкі пироги та круасани.

Orang+Utan бар з відкритою кухнею та фритюр-меню почав працювати для Гостей на вулиці Житньоторзька, 4/16. Це найбільший заклад мережі із чотирьох закладів, які також працюють на Січових Стрільців, Симона Петлюри та Московській.

Ще один новий заклад на Подолі – кафе Names біля Поштової площі, на вулиці Сагайдачного, 23/8.

Заклад має площу 240 квадратних метрів. Це 60 посадкових місць разом із літньою терасою.

У кав’ярні можна скуштувати сніданки протягом усього дня. У меню будуть сирники, вівсянка, паста, бургери, бульйон, а також вегетаріанські страви.

Кафе італійської кухні «Тісто, сир і тітка Белла» змінило своє розсташування на Подолі, відтепер заклад працює на вулиці Верхній Вал, 24 біля метро «Контрактова площа».

У кафе встановили «найбільшу дров’яну піч, яка вміщає до 8 піц одночасно» й сицилійський фонтан із головою Мавра в центрі тераси. Тераса знаходиться у дворику. Простір і кількість посадових місць збільшили майже вдвічі.

Третя мережева кав’ярня Coffeereligia почала роботу на вулиці Володимирській, 51-53. Власники мережі – засновникі 1900 Coffee, телеведучий Антон Поліщук та архітектор Олександр Пінчук.

Новий заклад розташований навпроти Національної опери і театр можна побачити прямо з тераси чи через панорамні вікна кафе. Інтер’єр розробила студія P+Architects. Більшість поверхонь – із дерева або сталі.

Кафе бріш-бістро «Джакузі» на Великій Житомирській, 25/2 відкрили після перезапуску з фонтан-баром і бріош-сендвічами. Цей заклад – новий проект від власників кафе «Косатка», розташованого поряд.

Оновлена кухня та інтер’єр від Ірини Мірошникової, архітектурне бюро «Форма». У залі встановили фонтан із коктейлів. Щотижня туди наливають фірмовий напій.

Заклад Boca a Boca Jamoneria, який поєднує формати ресторану іспанської кухні, винного магазину та хамонерії, відкрився на вулиці Немировича-Данченка, 14/13, де раніше працював винний магазин Paradis Du Vin.

Архітектурний та дизайн проект був розроблений Balbek Bureau. Гостей вітає триметрова скульптура носа від Сержа Пайє, натхненна портретом Сальвадора Далі. Інтер’єр наповнений картинами сюрреалістичного стилю – від української художниці Рити Майковою.

Кафе Frankly відкрили на вулиці Франка, 9, на перетині з вулицею Липинського, поблизу Золотих воріт.

Інтер’єр кафе – суміш старого та сучасного. На одній зі стін – мозаїка від анонімного київського колективу Pomme De Boue. Іншу стіну прикрашає килим ручної роботи від майстерні Зv’yazani із зображенням фірмового патерна. Меблі в кафе здебільшого вінтажні.

У закладі готують сніданки протягом усього дня, печуть власну випічку, готують спешелті-каву й авторські коктейлі. Фуд-фішкою закладу називають хот-дог у булочці з листкового тіста.

Свіжа випічка в Leilia Bakery відкрилась у піцерії TС Pizza на вулиці Олеся Гончара, 15/3. Цей корнер-формат запустила Лейла Туваклієва, екс-керівниця відділу корпоративних продажів Bakehouse (goodwine), разом із співзасновницею Hangover Ольгою Рижик.

Раніше, у травні цього року, власники TC Pizza Антон Фурса та Роман Жирних перезапустили піцерію. На кухні облаштували цех випічки, об’єднавши два бізнеси в одному закладі, та розробили меню сніданків.

В асортименті пекарні є мигдалеві, фісташкові круасани, ягідні даніши, равлики з шоколадом та абрикосом. Також випікають хліб на заквасці, багети. На сніданок пропонують французькі тости, оладки з цукіні, тости з авокадо та літні салати.

Меломанський бар UnderWu з музичним сомельє та колекцією вінілів відкрили на вулиці Велика Васильківська, 44А, від співвласника Satori Ігоря Постоєнка.

Концепція UnderWu – авторські коктелі під улюблені треки.

Нова кав’ярня Stone Coffee почала працювати на вулиці Шота Руставелі, 15-А. У закладі пропонують фільтр-каву та класичні кавові напої, увечері – коктейлі. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади «Чашка», Eat Easy та Salateira Store.

Теремки, Солом’янка, Голосеево та Куренівка

Новий четвертий заклад мережі – ресторан грузинської кухні Vano Ivano відрили на Теремках, на вулиці Лятошинського, 18–Б. Інші заклади мережі працюють на Воскресенці, Кловскому узвозі та Броварському проспекті.

І ще один заклад на Теремках – кав’ярня Filtrofil в ЖК Respublika на вулиці Ломоносова, 79, від Андрія Гуневського, засновника закладів «Хай росте» та Feat Coffee.

Кафе Alisa із сніданками весь день та вініловими платівками відкрили у Голосіївському районі, на вулиці Ломоносова, 79.

Сніданки у кафе готують весь день. Тут є фільтр кава, капуоранж, подвійний капуоранж, матча лате, матча чай і солодощі: торти і тарталетки.

Київ по трохи дихає теплим повітрям і всміхається, у супереч усьому, літньому сонечку. Життя йде і нові заклади міста відкриваються та зустрічають своїх гостей. За наявними даними, у перші два літніх місяці у Києві відкрилося більше ніж 35 нових закладів у різних форматах та гастрономічних напрямків.

Найбільш представленими форматами нових закладів – є достатньо демократичні проекти з популярною та зрозумілою кухнею, в більшої мірі розсташовані у локаціях на правому березі міста. Також, бачимо подальший розвиток “мережевих” проектів, у яких лишився потенціал і бажання до руху у перед.

На жаль, динаміка закриття проектів – є не втішною і кількість закладів, які припинили свою діяльність, доки що, більша ніж кількість нових кафе та ресторанів. Загальною причиною більшості припинених проектів – це неможливість узгодити умови оренди у теперішніх нелегких умовах роботи. Серед закритих закладів – Coco New Japanese від Mimosa Family, «Рибний базар» на Володимирській, «Редкая птица» Дмитра Заходякіна, «У Хромого Пола» від Fozzy Group, Banh Mi vs Marketing, Gastrofamily Food Market на Оболоні, Carpaccio на Софіївській, Frida на Хмельницького, “Ципа”, Tel Aviv Sandwich, та ще більше ніж 50 закладів.

ОДЕСА

Другий новий Kotelok – Бар Мидий Надії Чебанової почав працювати в Аркадії, недалеко від “Ротонди”. Перший заклад продовжую працювати на вулиці Садової, 17.

Новий Negroni Aperitivo Bar відкрили у провулку Віце-Адмірала Жукова, 2. Це другий заклад від команди одеського закладу Zelda Bar, який отримав нагороду “найкращий коктейльний бар України” в 2020 року від ресторанної премії «Сіль».

В новому форматі з’явилася кухня і в меню закладу пропонують закуски, салати, неаполітанську й римську піци. Незабаром додадуть тірамісу бар і софт морозиво.

Не зважаючи на постійні обстріли, Одеса і її мешканці знаходять час й можливість радіти солнцю та життю. Майже “не жива” і не працююча центральна частина міста, частково компенсується гостями у Аркадії та прилеглих деяких районах міста. Ну і смачні стиглі томати на Привозі – ніхто не відміняв)

ЛЬВІВ

Новий заклад Haim Telavivian Food & Mood у відкрився у центрі на вулиці Лесі Українки, 27. Раніше у цьому приміщенні працював ресторан італійської кухні Delizia. Над концепцією закладу працювала команда Sowa Cafe та Atelier19.

Приміщення має приблизну площу 85 м². В інтер’єрі – колекція ваз із живими квітами, які часто змінюють, а також велика картина художника Олеся Дереги.

Кухню розробляв ізраїльський шеф-кухар Олексій Краковський, який має досвід співпраці з Mimosa Family та «Ресторанами Гусовських».

Ресторан китайської кухні Bao Casual від рестораторів Тараса та Оксани Середюк, власників мережі Mafia та співзасновників схожого закладу у Києві – Bao Modern Chinese Cuisine, який вони запустили разом із Ектором Хіменесом-Браво, відкрили на вулиці Староєврейська 25/27.

Заклад має літню терасу з пальмами та чотири зали. Меню в Bao Casual має майже ідентичне з київським закладом, але за нижчими цінами.

Ресторан японської кухні Sakae Ramen Bar почав роботу в коворкінгу Futura Hub на вулиці Кульпарківська, 200А. Власники позиціонують заклад як сучасний формат класичної японської раменної з традиційними стравами та модерним інтер’єром.

Інтер’єр розробляли разом із львівськими архітекторами Re+Bureau. Заклад розташований на двох поверхах, в інтер’єрі є антикварні деталі, зокрема вази 17 сторіччя, дзеркала, світильники, шовкові парасольки. В оздобленні використали бамбук і дерев’яну гуцульську гонту.

Головна страва в меню – рамен, який готують за традиційними рецептами. В меню також пропонують гьодза власного виробництва закладу, локшину, рис, японські сендвічі, боули, десерти на основі чаю матча, тістечка моті. Із напоїв у меню є японське крафтове пиво, авторські коктейлі на основі саке, біодинамічне вино.

Перша кавʼярня київської мережі Cactus Espresso Bar почала свою роботу у центрі міста, поблизу памʼятника Михайлові Грушевському, на вулиці Грушевського, 11.

У меню закладу, крім кави, подають різноманітні напої – чай, лимонад, напої на основі кави й декілька видів сендвічів.

Як і в загалом, уся Західна Україна, яка прийняла не тільки велику кількість переселенців з Донбасу та інших регіонів України, а й багато рестораних проектів та їх митців.

Нові заклади активно відкриваються та працюють у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях і інших містах. За перші два місяця літа, тільки у Львові було відкрито більше ніж 40 нових проектів.

З вірою у перемогу, все буде Україна!

Бережіть себе та своїх близьких.


Війна і гостинність – нові заклади весни 2022 року – читайте ось тут >>>


Придбати та отримати повний доступ до матеріалу «Війна і гостинність – продовження. Нові заклади цього літа 2022 року», Ви зможете ТУТ >>>

Гарні новини)) Плануємо збільшити кількість Передплатників нашої комерційної підписки у п’ять разів)) У зв’язку з цим – для ВСІХ нових Передплатників, СПЕЦІАЛЬНА ЦІНА!

Вартість доступу до всіх матеріалів рубрики зі знижкою 50% – комерційна передплата на 12 місяців, становить 2500 грн. 1250 грн. без ПДВ. Майже усі кошти за комерційну передплату ми відправляємо для ЗСУ.

Після реєстрації на сайті, Ви зможете сформувати та завантажити рахунок для проведення платежу.

Для всіх Підписників комерційних оглядів ресторанного рынку України, діють спеціальні ціни на покупку всіх аналітичних звітів компанії.

З аналітичним звітом «Структура розподілу ресторанного рынку в Україні за 2021 рік» Ви можете ТУТ >>>

Аналітичний звіт «Обсяг ресторанного рынку в Україні в 2021 році» за результатами роботи за дев’ять місяців 2021 року ТУТ >>>

Усі фото та відеоматеріали отримані з відкритих публічних джерел, представлені виключно в ознайомлювальних цілях та належать їх Власникам

Усі фото та відеоматеріали отримані з відкритих публічних джерел, представлені виключно в ознайомлювальних цілях та належать їх Власникам